Rekrytering

Att hitta rätt kompetens kan vara en utmaning när du som matproducent ska rekrytera ny personal. Arbetsförmedlarna som är kopplade till Mer mat – fler jobb är därför inlästa på de behov du som matproducent har.

Arbetsförmedlingen ger dig stöd och hjälp genom hela rekryteringsprocessen. Från annonsering och urval, till intervjuer, anställning och uppföljning efteråt. Det gäller både dig som letar säsongsanställda och dig som har behov på lite längre sikt.

Här hittar du kontaktuppgifter till din regionala arbetsförmedlare.

Den 26:e januari 2022 hålls den digitala rekryteringsmässan Matjobb 2022. Läs mer om den här.

Frågor och svar – för företagare

Hur gör jag som arbetsgivare för att annonsera efter nya medarbetare?

Du kan lägga upp en annons på platsbanken.se, på gronajobb.se eller ta kontakt med en arbetsförmedlare i din region (kontaktuppgifter – se under ”Om Rekrytering”).

Vad kan en Mer mat – fler jobb-arbetsförmedlare hjälpa mig med?

Våra erfarna arbetsförmedlare kan skräddarsy en lösning för dig som har behov av personal. Allt från en enkel annons och att få förslag på kandidater till att skapa en särskilt riktad rekryteringsutbildning för den personal du anställer. Du får hjälp genom hela rekryteringsprocessen.

Kan jag rekrytera själv?

Ja. Du kan enkelt söka efter arbetssökande genom att skapa ett konto på Arbetsförmedlingens hemsida eller annonsera i platsbanken.

Du kan också  använda dig av våra snabbintervjuer. Det är en kostnadsfri tjänst som hjälper dig att rekrytera på distans och snabbt intervjua många kandidater. Du får också hjälp att strukturera upp och hålla korta videointervjuer som ger dig en bild av kandidaten bakom cv:t.

Läs om företagaren ”Fru Bär” som har testat metoden snabbintervjuer nu under pandemin.

Vad är #jobbjustnu?

#jobbjustnu använder Arbetsförmedlingen för att matcha jobbsökande med lediga tjänster där det är bråttom att hitta nya medarbetare, till exempel säsongspersonal.

Kan jag få något stöd när jag anställer någon via er?

Det finns ett antal olika ekonomiska stöd (anställningsstöd), men också stöd i form av rådgivning /coachning under rekryteringsprocessen och efter när du väl har anställt.

Kan jag få en praktikant via projektet Mer Mat – Fler Jobb?

Ja, vi kan förmedla praktikanter inom ramen för projektet. Många människor har av olika skäl behov av praktik. Kanske för att öva upp språket, för att lära sig ett yrke eller för att komma tillbaka till arbetslivet. Det är inte heller ovanligt att en anställning föregås av en praktikperiod där arbetsgivare och arbetstagare har lärt känna varandra – ett smidigt sätt att skola in en ny medarbetare!

Kan rekryteringsutbildning vara ett alternativ?

Ja, om det är svårt att hitta rätt kompetens kan Arbetsförmedlingen skapa en skräddarsydd rekryteringsutbildning tillsammans med dig som företagare. Läs mer om rekryteringsutbildning för dig som har svårt att hitta rätt kompetens

Jag har hört att man kan anställa med ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen, hur fungerar det?

Arbetsförmedlingen kan stötta en anställning på flera sätt. Läs mer om olika anställningsstöd.

Frågor och svar – för dig som söker jobb

Hur söker jag jobb i de gröna näringarna eller i ett livsmedelsproducerande industriföretag?

Du hittar lediga jobb på Platsbanken
Gröna näringen hos Arbetsförmedlingen
och på sajten Gröna jobb.

Livsmedelsindustrin hos Arbetsförmedlingen

Om du redan är inskriven på Arbetsförmedlingen kan du få rådgivning där.

Vad krävs för att jobba i livsmedelsindustrin?

Ofta krävs någon form av grundläggande utbildning i form av livsmedelshygien. Det är brist på livsmedelsarbetare, så det händer att företagen väljer att utbilda på plats.

Vad krävs för att jobba på lantbruk?

Generellt krävs det oftast att du har körkort, orkar med ett fysiskt ansträngande arbete, vill jobba utomhus oavsett väder och att du klarar av att jobba tidiga morgnar och helger ibland. Det är en fördel om du har erfarenhet av liknande arbete, eller att du är snabblärd.

Vad krävs för att jobba i ett trädgårdsföretag?

Generellt krävs det oftast att du har körkort, orkar med ett fysiskt ansträngande arbete, vill jobba utomhus oavsett väder och att du klarar av att jobba tidiga morgnar och helger ibland. Det är en fördel om du har erfarenhet av liknande arbete, eller att du är snabblärd.

Hur kan jag utbilda mig för att få ett jobb i branscher som jobbar med matproduktion?

Du som studerar kan alltid vända dig till en studievägledare. Du kan också höra med Arbetsförmedlingen om det finns någon aktuell arbetsmarknadsutbildning.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för kontinuerlig information om utbildningar, event och erbjudanden som ingår i Mer mat – fler jobb!Mer mat – fler jobb är ett initiativ från

Logo

Bli medlem!

Livsmedelsföretagen verkar för att svenska livsmedelsproducenter ska ha god tillväxt, lönsamhet och konkurrenskraft!

Som medlem i LRF har du Sveriges största företagarorganisation i ryggen.