”Ibland måste man ta sig upp i helikoptern”

Lars Kallsäby driver spannmåls- och grisproduktion på gården Kallsäby i Dingtuna Västmanland. Det har han gjort i 30 år tillsammans med sin fru Anna Kallsäby.

Idag driver de produktionen i ett gemensamt bolag med Kent, en god vän och kompanjon sedan många år. I våras anslöt sonen Martin med sambon Rebecka. De har under flera år jobbat på större gårdar i Skåne, och tar med sig sina kunskaper inom växtodling och mjölkproduktion. Nu arrenderar de granngården med dess mjölkproduktion och tanken att det ska bli en bärkraftig verksamhetsgren i företaget.

– I förlängningen ska jag och Anna fasa ut oss ur arbetet och sonen och sambon fasas in. Nu när vi börjar bli så många tarvar det eftertanke när det gäller att leda gården. På ett sätt har det blivit mycket roligare att arbeta, samtidigt som det också är mer utmanande, berättar han.

Det tar tid att utveckla sitt ledarskap

Företaget har alltså vuxit och på gården finns också ett antal anställda och f-skattare som måste förhålla sig till den det nya läget. Därför har Lars, kompanjonen samt sonen och hans sambo gått Mer mat – fler jobbs grundkurs i ledarskap och kommande vecka går Lars fortsättningskursen.

– Det kostar tid, men om man upplever att man inte har tid att utveckla sitt ledarskap, då är det dags att reflektera över vad det är som gör att man känner så. Ibland måste man ta sig upp i helikoptern och se sitt företag utifrån och in, menar han.

Lars Kallsäby tycker att det är viktigt att jobba med ”mjukvaran”. Nyttan av att titta på hur man som person och ledare fungerar i olika situationer ska inte underskattas, menar han, speciellt som många jordbruksföretag måste skala upp för att bli lönsamma.När företagen växer står större ekonomier på spel, dessutom har vi redan börjat känna av ett mer extremt väder. Fönstret för när man kan utföra olika moment i odlingen har blivit mindre. Allt ska göras ”just in time” och då handlar det om att leda, planera och entusiasmera sina medarbetare. Man måste kunna hantera människor och situationer på ett klokt sätt.

Från att bara leda sig själv till att leda andra

Han menar samtidigt att det allt mindre blir en fråga om att bli bättre på att plöja och mjölka.

– Duktiga lantbrukare finns det gott om i Sverige, den stora utmaningen ligger snarare i att gå från ensamarbete till att leda sig själv och andra.

Nästa vecka har Lars ett av sina personliga coachingspass, vilket är en del av ledarskapsutbildningen. Då får han chans att gå djupare i frågor som rör just hans gård.

– Många frågor kring ledarskap är universella, men varje företag och bransch har sina speciella utmaningar. Vi bönder är ju lite speciella, säger han skämtsamt och ser fram emot att få dryfta några viktiga frågor han har haft på lager sedan förra gången de hördes.