Jobba grönt lanserar sökbar utbildningskarta

Jobba grönt kallas den del av Mer mat – fler jobb som arbetar med attraktionskraft. Huvudsyftet är att fler ska vilja jobba med och utbilda sig inom det gröna näringslivet. Nu släpper Jobba Grönt en karta som samlar landets alla gröna utbildningar.

– Det här är faktiskt den första sökbara digitala kartan i sitt slag, för landets alla utbildningar inom de gröna näringarna. Den samlar naturbruksgymnasier, yrkesvux, yrkeshögskolor, högskolor och universitet, säger Pernilla Åkerström Frid, projektledare för Jobba grönt.

Efterlängtad inom branschen

Pernilla Åkerström Frid berättar vidare att branschen under lång tid har uttryckt ett behov av en samlad bild av landets utbildningar, men sedan har inget hänt. Michael Insulander, kanslichef för Naturbrukets Yrkesnämnd, hyllar insatsen.

– Detta är efterlängtat och stort. Det ligger mycket arbete bakom och ingen har riktigt orkat göra detta tidigare.

Ger en snabb överblick

Den digitala kartan är enkel att söka i och det går att sortera efter typ av utbildning och zooma in ett visst geografiskt område för att se vilka utbildningar som ges just där. För att informationen ska vara uppdaterad länkar kartan direkt till utbildningens sida på respektive skola.

Kompetensförsörjningen – en nyckelfråga

– Många som är inne på vår sajt kontaktar oss med frågor om utbildningsvägar. De vill enkelt se vad som finns och vad de kan hitta i sin geografiska närhet. Vår förhoppning är att detta verktyg ska underlätta för alla dem, säger Pernilla Åkerström Frid.

Hon säger även att hon hoppas att utbildningskartan ska bli användas flitigt av Arbetsförmedlingen och deras samarbetspartners. Med några enkla klick får man en bild av vilka utbildningar som kan vara aktuellt för en person som vill vidareutbilda sig eller sadla om.

Jobba grönt drivs gemensamt av Gröna arbetsgivare och LRF, och är en del av Mer mat fler jobb och finansieras av Europeiska Socialfonden.