Lantbruksvardag och framtidsdrömmar med Espelund Gård

Cecilia Kähäri är 44 år. Tillsammans med min man driver jag gården Espelund Gård i Värmland. Gården har gått i hans släkt sedan 5 generationer tillbaka. De har två barn, Martin 20 år och Freya 13 år.  

2005 la de ner mjölkproduktionen och har haft köttdjursproduktion sedan 2013. De började i liten skala med 10 tjurar och har utökat då och då till dagens 30 dikor, 35 tjurar, rekryterings- och slaktkvigor. Sammanlagt ca 120 djur. Cecilias man jobbar utanför gården i veckorna och hon sköter det dagliga med djuren och det som hör till. 

Med nya ögon

Första gången Cecilia kom i kontakt med Mer mat – fler jobb var när en kompis delade ett inlägg från sidan på Facebook.

– Det handlade om ett webinarie som hette En lönsam gård. Jag anmälde mig till det och lärde mig en hel del. I webinariet berättades det om företagsanalysen och jag tyckte det lät jätteintressant så jag hoppade på det!   

Cecilia förväntar sig att företagsanalysen ska lära henne se det egna företaget med nya ögon.

– Jag känner att det är lätt att bli stående och trampar på samma ställe år efter år och det vill inte jag. Jag har massor med planer och drömmar och vill utveckla verksamheten men vet inte riktigt hur eller om det ens är möjligt idag efter de hundår lantbruket haft i form av torkan 2018 och dess efterdyningar t.ex. Jag ser verkligen fram emot det här! Att lära mig få ännu bättre koll på företagets ekonomi, möjligheter att komma vidare och framåt med fin lönsamhet. Det känns verkligen värdefullt att få bolla mina idéer med någon som förstår den speciella värld vi lantbrukare lever i, säger hon.

Lantbrukets utmaningar

– De stora utmaningarna för oss idag ligger i att planera för framtiden. I och med kravet på fossilfritt bränsle så undrar jag VAD vi ska driva våra lantbruksmaskiner med i framtiden. Detta tillsammans med skenande dieselskatt, höjda priser på gödning och insatsvaror samt lågt avräkningspris gör det svårt att planera för god ekonomi de närmaste åren.

Hon ser fram emot företagsanalysen som är bokad i september och tills dess fortsätter hon rita på sitt efterlängtade stall som hon drömt om sedan några år tillbaka medan hon fokuserar på att få in det sista av grässkörden.

– Det finns alltid något att göra på gården, säger Cecilia.