Case: Två extra händer gör stor skillnad

Mer mat – fler jobb matchar nya medarbetare med Sveriges gårdar och matproducerande företag. Arbetsförmedlaren Cecilia Eriksson hittade Yasser Altaweel – ett efterlängtat tillskott till Ranbogården i Söderhamn.

Jordbruket på Ranbogården är småskaligt och allt med denna historiska Hälsingegård är genomtänkt – från hållbarhetsbudskapen i den egna bloggen till testen av nya miljövänliga odlingsmetoder. Gården drivs av familjen Karmhag Olsson som lämnade sina ingenjörs- och akademikerjobb för en grönare tillvaro. Med stöd av en arbetsförmedlare i projektet Mer mat – fler jobb har Ranbogården anställt odlaren Yasser Altaweel.

– Vårt arbete på Ranbogården ska sprida kunskap om och höja statusen på småbrukaryrket. Vi vill minimera vårt ekologiska fotavtryck så gott det går och bidra till en hållbar matproduktion. Och så ska vi ju helst inte själva gå in i väggen, säger Annika Karmhag Olsson.

Två extra händer gör skillnad i det småskaliga, men att hitta nya medarbetare som småbrukare kan kännas som ett stort projekt. En granne tipsade Annika om projektet Mer mat – fler jobb och hon fick kontakt med arbetsförmedlaren Cecilia.

– Yasser började här som en del av sin språkpraktik och den mjukstarten var avgörande för oss. Med hans hjälp hoppas vi kunna skala upp produktionen litegrann, utan att göra avkall på våra principer. Inför det första mötet med Arbetsförmedlingen och Cecilia låg vi efter produktionsmässigt, vi hade varit sjuka och inte riktigt kommit i fatt så all hjälp var välkommen. Yasser hade rätt erfarenhet och var inte heller rädd för att hugga i, han kunde komma igång från dag ett, säger Annika.

När språkpraktiken tog slut kunde Ranbogården anställa Yasser på halvtid och med hjälp av bidrag från Arbetsförmedlingen blev den anställningen nyligen till en heltidstjänst. Annika tycker att det är bra att projekt av detta slag får löpa under en längre tid så arbetsgivarna får chans att se hur det faller ut och om man har råd att ha kvar en medarbetare även framöver. Hon uppmuntrar andra jordbrukare att undersöka liknande möjligheter om de erbjuds.

– Att driva stora jordbruk kräver inte bara kunskap utan enormt mycket tid och innefattar en pressad vardag. Att hinna kolla upp vad som krävs för att ta sig an nya medarbetare kan vara svårt. Verksamheter av vår storlek är idealiskt för detta projekt som bygger på att man vänder sig till rätt målgrupper. Jag tror stenhårt på att vi behöver fler som odlar i Sverige, ett fåtal kan inte göra allt. Alla skulle vinna på fler satsningar på jordbruk i mindre skala, säger Annika.

Cecilia är verksam som arbetsförmedlare i Gävleområdet och uppskattar möjligheten att åka ut och träffa företagare på plats.

– Arbetsförmedlingen och Mer mat – fler jobb kan erbjuda företagarna mycket. Jag känner mig lyckligt lottad som får arbeta med det här projektet och lär mig också av att vara ute på verksamheterna och träffa folk på plats, många är nyfikna på hur det går till att anställa. Den viktigaste egenskapen bland jobbkandidaterna är helt enkelt att man inte är rädd för att hugga i och framför allt man är genuint sugen på att jobba i branschen, säger hon.

Inledningsvis ordnar Cecilia en förutsättningslös träff mellan kandidater och potentiella arbetsgivare på arbetsplatsen. Det är ett bra tillfälle att bland annat se hur de arbetssökande interagerar med verksamhetens djur. Kortare intervjuer ger möjligheten för alla att lära känna varandra lite mer.

– När det blir en riktigt bra matchning, då är det verkligen en ”win-win” för alla. Jag försöker matcha rekryteringar utifrån företagens behov och de kompetenskrav som finns och vill naturligtvis att matchningen ska bli så bra som möjligt. Mina förhoppningar med Mer mat – fler jobb, är att arbeten och verksamheter inom primärproduktion uppmärksammas och blir än mer attraktiva på arbetsmarknaden, säger Cecilia.

På Arbetsförmedlingens webbplats får du veta mer om vilka statliga anställningsstöd du som arbetsgivare kan få.