Case: Kurs i ledarskap – en investering för framtiden

Julia Österlund, 24-årig djurskötare på Gotland, har hunnit med att vara klubbledare för 4H i tio år, suttit i styrelsen för LRF Ungdomen och varit ledamot i Regionstyrelsen på Gotland. Hon har gått flera ledarskapsutbildningar men hoppade på Mer mat – fler jobbs tredagars kurs med Growing Leaders.

– Lite ledarskap tackar man ju inte nej till, säger Julia över en bakgrundskör av råmanden på lamm- och nötgården där hon jobbar.

Julia är anställd som djurskötare och har jobbat på gården i Klintehamn i drygt ett och ett halvt år. Hennes arbete betyder ett helhetsansvar för djurens välbefinnande, hon kör traktor och hanterar system för sådant som utfodring och utgödsling. I och med att Julia suttit i

regionstyrelsen för LRF känner hon många inom livsmedelsproduktion och lantbruk på Gotland, men ledarskapskursen gav mer än att bara en chans att utöka nätverket.

– Vi gotlänningar var först ut med att få erbjudandet om ledarskapskursen genom Mer mat – fler jobb. Kursen startade med tre dagar i februari tillsammans med kursledarna Annika och Emelie. Sedan följdes den upp med hemuppgifter och möten på distans. Jag har gått ledarskapsutbildningar tidigare, men i den här kursen gick vi igenom en hel radda med saker – så det var inte bara att damma av gamla kunskaper. Såhär ganska långt senare är det framför allt resultatet av DISC-profilen vi gjorde som jag minns bäst och har använt mig mest av, säger Julia.

Ledarskapsutbildningarna grundar sig i ett behov av fungerande ledarskap, oavsett bransch, och kurserna inleds ofta med självkännedom och skapandet av en DISC-profil. Syftet är att lära sig mer om vilka beteenden man har fallenhet för och vad man behöver utveckla ytterligare.

– Även om jag inte har en chefsroll på gården så lärde jag mig tänka mer som en ledare och fick ökad insikt i hur företaget fungerar. En ledarskapskurs öppnar ju också ögonen för alla möjliga olika sorters ledarstilar. Jag ser kursen som en framtidsinvestering för mig. Lantbrukare kan ha svårt att se sig själva som ledare för ett företag. Det är ju en livsstil för många av oss och det måste det ju få fortsätta att vara. Men med mätbara mål ser man ju också att det går framåt. Vill man nå resultat så måste man ha ledarskapsögonen på, säger Julia.

Julias jobb innebär inte bara en frihet att ta egna initiativ, att vara utomhus och lösa praktiska uppgifter, utan även möjligheter att se till att det produceras bra kött. Något som hon gärna vill påverka. Även hos Growing Leaders har många av vårens samtal med kursdeltagare handlat om frågor som rör matproduktion.

– Under våra utbildningar ställer vi många frågor och beroende på vad deltagarna svarar så utgår vi från det och styr innehållet därefter, säger Annika Stålhandske, grundare och kursledare.

– Tillsammans med kursdeltagare från matproducerande företag har vi bland annat talat om hur det kan vara att arbeta ihop med kollegor från olika kulturer. Många av vårens deltagare har mångårig erfarenhet av att jobba med gästarbetare från andra länder. Vi pratade också om vilka ledarskapsverktyg man kan använda sig av för att se sig själv som ledare, något som kan vara en utmaning om man jobbar ihop med sin familj till exempel. Allt handlar om självkännedom, kommunikation och feedback. Att träna på att ge feedback är något helt annat än att bara ge beröm, säger Emelie Palmér, även hon grundare och kursledare.

– Man kan ju ha många hattar på sig, så är det ju i familjeföretag och det är något som vi har personlig erfarenhet av, säger Annika.

Drivkraften för Annika och Emelie är att utveckla människor i deras yrkesroller och få dem att inse sina styrkor. Båda var nyfikna på målgruppen som nås av projektet mer mat fler jobb redan innan kurserna drog i gång.

– Vi ser mycket fram emot att börja med våra kurser igen i höst, att träffa människor och se och uppleva vilket utbyte alla har av att dela erfarenheter med varandra och också lära sig något nytt, säger Annika.

Höstens första ledarskapsutbildning kör igång den 3-4 november. Välkommen med din anmälan!